Zalet zielonej fasolki
szparagowej znamy tyle, że nie wystarczy dwóch rąk żeby je wszystkie zliczyć.
Pojawił się więc pomysł stworzenia pysznego dania, gdzie fasolka odgrywa
pierwsze skrzypce. Postawiłyśmy na szybki, ale bardzo smaczny sposób
przygotowania jedzenia jakim jest stir-fry (polecamy też przepis na Stir-fryz kurczakiem i brokułami)
#Stir-fry z zieloną fasolką
Składniki na dwie porcje:
- 450g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, zieloną można zastąpić żółtą :) )
- 2 średniej wielkości piersi kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
- ziarna sezamu
Marynata:
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy limonki
- 1-2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- 0,5-1 łyżeczka kurkumy
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą wszystkie
składniki marynaty w głębokim talerzu lub misce. Kroimy kurczaka w kostkę i
mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki. Fasolkę (użyłyśmy mrożonej)
wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż zmięknie (według uznania). Kroimy czosnek
w plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej do woka. Posypujemy go dosyć obficie
pieprzem aby nie zgorzkniał. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy
fasolkę. Po kilku minutach przekładamy wszystko na talerzyk a do woka wrzucamy
mięso odcedzone z marynaty. Następnie gdy kurczak się zarumieni dodajemy
fasolkę z czosnkiem oraz wlewamy pozostałą marynatę. Smażymy jeszcze chwilę pod
koniec dodając posiekaną zieloną pietruszkę. Nasze stir-fry posypałyśmy obficie
sezamem i podałyśmy z ryżem jaśminowym.
SMACZNEGO! :)
A Wy w jaki sposób lubicie przyrządzoną fasolkę szparagową? :)
A Wy w jaki sposób lubicie przyrządzoną fasolkę szparagową? :)
Zjadłabym to danie. Zrobisz mi?
OdpowiedzUsuń